MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 23.04.2025
25
apríl
2025

Linčanský džbánek 2025 - Verejná ochutnávka

Spolok vinárov a vinohradníkov Zeleneč, Vás pozýva na verejnú ochutnávku vín 24. ročníka súťažnej výstavy vín, „Linčanský džbánek 2025“v
KD Zeleneč.
26
apríl
2025

Víno Bojnice 2025

„VÍNO BOJNICE 2025“ je dvadsiatypiaty ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.
26
apríl
2025

Vínožúr Bojnice 2025

Drahí priatelia, milovníci kvalitného vína! Srdečne vás pozývame na 25. ročník jedinečnej vínnej akcie - VÍNOŽÚR 2025, ktorá je vyvrcholením odbornej časti medzinárodnej súťaže VÍNO BOJNICE.
30
apríl
2025

VÍNO SPU 2025

Vážení priatelia a milovníci vína,
dňa 30.4.2025 sa uskutoční odborná degustácia a dňa 15.05.2025 verejná prehliadka 16. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2025“. Srdečne vás pozývame na účasť v súťaži, ako aj na verejnej ochutnávke súťažných vín.
Naše motto: „Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto jediná sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde“.
Doc. Ing. Klaudia Halászová, PhD., rektorka SPU v Nitre a prof. Ing. Dušan Igaz, PhD., dekan FZKI SPU v Nitre.
Domov > Články > Z domova > 

Tokajské a pečeň Foie gras.

Vedeli by ste mi poradiť, čí sa Tokajské víno hodí ku kačacej pečienke (Foie
gras) ? A ak hej, tak ktoré by ste odporúčali ?
Ďakujem.
Foie gras(čítaj
foa gra) je výraz používaný pre kačaciu alebo husaciu pečeň všeobecne, bez
ohľadu na spôsob prípravy. Foie gras sa radí medzi najväčšie delikatesy. Je
známych viacero spôsobov prípravy. Najčastejšie sa podáva ako predjedlo či už v
teplej, alebo studenej forme. Vhodným partnerom k tejto lahôdke sú prírodne
sladké vína. Môže to byť víno zo Saunternes, Tokajské, ľadové a slamové vína,
hrozienkové a cibébové výbery, prípadne bobuľový výber.


Partnera v tomto prípade tvorí vysoký obsah zvyškového cukru. Vytvára v ústach pocit plnosti, hladkosti a olejovitosti. Keďže otázka smerovala na Tokajské vína, trošku si ich rozoberieme. Pod Tokajským vínom si niekto predstavuje celú škálu vín vyrábaných v tokajskej oblasti. Tokajský furmint, Tokajskú lipovinu, Samorodné suché a sladké, a niekto iný pod Tokajom chápe výhradne Tokajský výber. Trošku nám je nápomocný už samotný zákon o vinárstve a vinohradníctve, ktorý Tokajský furmint, Tokajskú lipovinu a Tokajský muškát žltý radí medzi „akostné vína pochádzajúce z vinohradníckej oblasti Tokaj“. Pod pojmom Tokajské víno sa uvádza od Samorodného suchého cez 3, 4, 5 a 6 putňové výbery až po Tokajskú esenciu – nektár.
Podľa môjho názoru by obsah zvyškového cukru mal začínať niekde na hranici 60 g/liter. Tomu zodpovedá až trojputňový výber. Samozrejme so vzrastajúcim počtom putní okrem ceny rastie aj obsah cukru a bezcukorný extrakt. Preložené do slovenčiny to znamená, že čím viac putní, tým výraznejšia, silnejšia, širšia a bohatšia vôňa, chuť a dochuť. Šesť putňový Tokaj má obsah cukru nad 150 g/liter. Obsahom cukru mu môžu konkurovať len ľadové a slamové vína, ale pozor aj to nie zďaleka všetky.(napr. ľadový Tramín)
Ak nehľadíte na peniaze a hlavne ak dokážete zohnať Tokajskú esenciu – nektár, dosiahnete absolútny vrchol v ponuke Tokajských vín. S obsahom cukru nad 450 gramov a tomu zodpovedajúcim extraktom je hrdým držiteľom titulu: Vinum regum, Rex vinórum. Víno kráľov, Kráľ vín.

P.S. Viem si predstaviť, že vhodným partnerom by mohol byť aj Tokajský výber, vyrábaný reduktívnou technológiou, ktorý však zatiaľ vyrábajú iba „maďarskí“ producenti. To maďarskí je v úvodzovkách preto, lebo reduktívnu technológiu používajú zatiaľ len ich zahraniční investori. Pôvodní maďarskí malovýrobcovia sa pridŕžajú oxidatívnej technológie.

Spoluautor: Miroslav Jajcay, Pivnica Zlatá hus.


 

Príspevky:

tokajdiskont dňa 10.02.2006 02:21

Ochutnal som husaciu pečeň s klasicky ponímaným tokajským vínom, aj s tzv. reduktívnym. Osobne mi viac sedelo snúbenie s modernejším. Ideálne je pravdepodobne 6 putňové. K reduktívnemu tokajskému vínu môžem niečo napísať. Dovážam na Slovensko vína od f. Disznókö, ktorého vlastníkom je spoločnosť AXA (viď Nová encyklopédia svetových vín), mimochodom je to vinárstvo roka 2005. Sám som mnohokrát spomínal tieto vína ako reduktívne, čo je pravda iba v porovnaní s oxidatívnym spôsobom výroby. Aj nový zákon ukladá min. dvojročné zrenie v drevených sudoch, čo vylučuje reduktívny spôsob výroby. Konkrétne u tejto firmy prebieha kvasenie v nerezových nádržiach pri riadenej teplote, potom víno zreje v 200 L drev. sudoch z polovice nových. V prvých rokoch používali klasické franc. 225 L, ale zistili že viac vyhovujú miestne zemplínske. Ďalšia f. Oremus vo vlastníctve slávnej Vega Sicilia, necháva prekvášať v nových 200 L sudoch a zrieť v jednoročných. Moderným spôsobom výroby tokajského vína sa začal zaoberať asi desať rokov pred príchodom zahraničných investorov p.Szepsy, ale legislatíva povolila až pod tlakom západného kapitálu. Tento pán okrem vlastnej f. riadi aj firmu Kráľovský dvor s anglicko-japonskými vlastníctvom. Mimochodom vyrábajú min. 6 putňové výbery a cena je nad 1500,- Sk. Suchý Furmint je asi za 500,- Sk 0,5L, ale je to svetové víno. Momentálne je už min. tridsať firiem, ktoré sa nedržia klasiky, väčšinou je to mladá generácia vinárov. Nie som si ale celkom istý, či sa oxidácia v podobe akú sme ju v Tokaji poznali nerozvinula iba v minulom storočí. Napr. používanie nových drevených sudov tu bolo normálne už v 17. stor., totiž vína sa predávali aj zo sudom, preto bolo nutné kúpovať nové.

Macanudo dňa 10.02.2006 17:56
Vinohradnícka oblasť tokaj je podľa mňa super ich vína sú super a veľmi mi chutia, Je len škoda že tí "maďarskí"(zahraniční) producenti tak okupujú Tokaj v maďarsku pomaly to budú tam pestovať len zahraniční vinári, ktorým bude záležať len na kvantite a profite a sotva na kvalite. A je len otázkou času kedy si kúpia aj ten náš tokaj . Dúfam však , že sa to nestane!!!
Mimochodom tokajská výberová esencia je to najlepšie čo som v živote ochutnal, tá omamná vôňa i chuť si ma celého podmanili. Doporučujem to vyskúšať aspoň raz za život a máte postarané o celoživotný zážitok. :-)
A skúste tokajský výber s bryndzou zaručujem gastronomický orgazmus.

rado dňa 11.02.2006 17:10
myslim si,ze tokajska esencia je vzhladom na extremne vysoky obsah cukru nie velmi vhodnym partnerom ku foie gra,skor sa hodi solo alebo na meditativne ucely,vhodnejsie su 3-4 putnove vybery

Vynikajúcim partnerom foie gras, ak hľadáte rozumnú reláciu cena/kvalita, sú španielske mistely tzv. vinos de licor, ktoré sa vyrábajú z prírodne veľmi sladkých muštov z muškátového hrozna pridaním vínneho destilátu a ich cena oproti sauternom, tokajom, ľadovým a slamovým vínam je približne štvrtinová... gastronomický zážitok však skvelý.