Po explózii fľaše šampanského je Dán v kritickom stave.
Dánsky portál thelocal.dk uverejnil správu o veľmi nešťastnej oslave nového roka. Pri otváraní fľaše šampanského došlo k explózii, pričom sklenené črepy vážne poranili muža, ktorý šumivé víno otváral.
Dán držal fľašu medzi stehnami a jedná z črepín mu poranila tepnu, následkom čoho stratil "významné" množstvo krvi. Momentálne je muž udržiavaný v umelom spánku a podľa vyjadrenia lekárov je jeho stav kritický.
Správa neuvádza akým spôsobom otváral fľašu, či išlo o pokus vytiahnuť korkovú zátku klasickým spôsobom, alebo išlo o sabráž. Explózia fľaše otváranej zvyčajným spôsobom je mimoriadne vzácna, aj keď osobne som bol svedkom toho, ako samovoľne explodovala fľaša šumivého vína nesená v taške, bez akéhokoľvek mechanického impulzu. Bolo to koncom 80tych rokov na bratislavskej Hlavnej stanici.
Neviem ako je to dnes, ale kedysi sa fľaše určené na šumivé vína testovali na 15 atmosfér, pričom reálny pretlak vo fľaši je nanajvýš polovičný. Navyše v záujme čo najjemnejšieho perlenia, majú vinári tendenciu pretlak CO2 znižovať.
Problémov s "nestabilitou " skla môže byť viacero. Nikdy neviete, ktorá fľaša bola pri manipulácii ťuknutá, prípadne môže byť v samotnom type fľaše.
Najväčšie riziko rozbitia či explózie fľaše je pri sabráži. Pred rokmi na súťaži v sabráži opakovane dochádzalo k rozbitiu jedného konkrétneho sektu, pričom sabráž bola prevedená korektne. Takže problém bol pravdepodobne vo fľaši samotnej.
Ak sa už rozhodnete useknúť hrdlo fľaše a po prvom pokuse sa vám podarí iba zarovnať hríbik, druhý krát už do fľaše nesekajte a otvorte ju štandardným spôsobom. Ja sám som kedysi skončil s črepinou v predlaktí.