MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

Domov > Články > Zo sveta > 

Po explózii fľaše šampanského je Dán v kritickom stave.

Po explózii fľaše šampanského je Dán v kritickom stave.

Dánsky portál thelocal.dk uverejnil správu o veľmi nešťastnej oslave nového roka. Pri otváraní fľaše šampanského došlo k explózii, pričom sklenené črepy vážne poranili muža, ktorý šumivé víno otváral.

Dán držal fľašu medzi stehnami a jedná z črepín mu poranila tepnu, následkom čoho stratil "významné" množstvo krvi. Momentálne je muž udržiavaný v umelom spánku a podľa vyjadrenia lekárov je jeho stav kritický. 


Správa neuvádza akým spôsobom otváral fľašu, či išlo o pokus vytiahnuť korkovú zátku klasickým spôsobom, alebo išlo o sabráž. Explózia fľaše otváranej zvyčajným spôsobom je mimoriadne vzácna, aj keď osobne som bol svedkom toho, ako samovoľne explodovala fľaša šumivého vína nesená v taške, bez akéhokoľvek mechanického impulzu. Bolo to koncom 80tych rokov na bratislavskej Hlavnej  stanici.


Neviem ako je to dnes, ale kedysi sa fľaše určené na šumivé vína testovali na 15 atmosfér, pričom reálny pretlak vo fľaši je nanajvýš polovičný. Navyše v záujme čo najjemnejšieho perlenia, majú vinári tendenciu pretlak CO2 znižovať.


Problémov s "nestabilitou " skla môže byť viacero. Nikdy neviete, ktorá fľaša bola pri manipulácii ťuknutá, prípadne môže byť v samotnom type fľaše.


Najväčšie riziko rozbitia či explózie fľaše je pri sabráži. Pred rokmi na súťaži v sabráži opakovane dochádzalo k rozbitiu jedného konkrétneho sektu, pričom sabráž bola prevedená korektne. Takže problém bol pravdepodobne vo fľaši samotnej.


Ak sa už rozhodnete useknúť hrdlo fľaše a po prvom pokuse sa vám podarí iba zarovnať hríbik, druhý krát už do fľaše nesekajte a otvorte ju štandardným spôsobom. Ja sám som kedysi skončil s črepinou v predlaktí.