Late Harvest
Late Harvest - pod týmto slovným spojením sa myslí víno vyrobené z „neskôr zberaného – až prezretého“ hrozna, ktoré získalo svoj obsah cukru priamo na kre viniča. Doslovný preklad anglického výrazu Late Harvest - neskorý zber, nevystihuje presne význam slovného spojenia. Kým slovenská legislatíva .....
Kým slovenská legislatíva a vinárska prax pod pojmom neskorý zber chápe víno vyrobené z hrozna ktoré dosiahlo cukornatosť najmenej 21 °NM. Je to hrozno v optimálnej fyziologickej vyzretosti na výrobu typicky odrodových, suchých bielych či ružových, prípadne ľahších červených vín.
Medzi Late Harvest možno zaradiť vína ako bobuľový výber, cibébový výber, hrozienkový výber, ľadové víno, ale už nie slamové víno. Vína typu Late Harvest majú zvyčajne vyšší obsah cukru, najčastejšie až v kategórii sladké. Typickými predstaviteľmi sú vína ako napr. Tokajský výber, Sauternes, rakúske a nemecké TBA, atď. Rozvoj botrytídy, nie je nevyhnutnou podmienkou, aj keď sa s ňou pri tomto štýle vína často stretávame.
Medzi Late Harvest možno zaradiť vína ako bobuľový výber, cibébový výber, hrozienkový výber, ľadové víno, ale už nie slamové víno. Vína typu Late Harvest majú zvyčajne vyšší obsah cukru, najčastejšie až v kategórii sladké. Typickými predstaviteľmi sú vína ako napr. Tokajský výber, Sauternes, rakúske a nemecké TBA, atď. Rozvoj botrytídy, nie je nevyhnutnou podmienkou, aj keď sa s ňou pri tomto štýle vína často stretávame.