MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2021

Víno roka - VínkoPRO 2022

VinkoPRO 2022 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v sezóne 2021/2022.
19
máj
2022

Concours mondial de Bruxelles, Cosenza 2022

Concours mondial de Bruxelles opäť zamieri do Talianska, tentokrát na juh do slnečnej Kalábrie.
20
máj
2022

Vyhodnotenie festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre 2022

Všetkých pozývame na verejnú ochutnávku spojenú s vyhodnotením súťaže.
Zároveň ponúkame pohostenie s priateľským posedením pri dobrom víne.

Vstupné na slávnostné vyhodnotenie je 10,- €.
20
máj
2022

MRVA & STANKO Winery

Piatok 20. mája 2022 v Pivnici pod hradom budeme mať možnosť ochutnať a zažiť emóciu týchto vín a spoločne spoznať harmóniu v chuti aj vo vôni.
26
máj
2022

VÍNO SPU 2022

Vážení priatelia a milovníci vína,
dňa 26.5.2022 sa uskutoční odborná degustácia a dňa 10.6.2022 verejná prehliadka 13. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2022“. Srdečne vás pozývame na účasť v súťaži, ako aj na verejnej ochutnávke súťažných vín.
Naše motto: „Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde“.

      Obrázok 

Cibéba

Výraz cibéba pochádza z arabského zibiiba, čo znamená hrozienko. U nás sa výraz používa predovšetkým v súvislosti s tokajským vínom, do ktorého sa pridávajú cibéby, čo sú vlastne hrozienka, ktoré sa vytvorili na viniči pôsobením ušľachtilej formy plesne Botrytis cinerea.

Zaujímavosťou je, že na ostrovoch Sicília a Pantelleria, ktoré boli pod nadvládou Arabov sa dodnes môžeme stretnúť s výrazom Zibibbo (čítaj dzibibo). Je to lokálne pomenovanie odrody Muškát alexandrijský, z ktorej sa vyrába svetoznáme Moscato di Pantelleria. Hrozno sa vplyvom slnka a vetra nechá zoschnúť na slame rozloženej pod krami viniča až sa vytvoria hrozienka, tie sa potom zalejú novým vínom a až o niekoľko dní sa lisujú. Takto vznikajú unikátne sladké vína z Pantellerie. Podobnosť s výrobou tokajských vín je až zarážajúca. Tejto teórii nahráva aj skutočnosť, že kráľ Belo IV., v druhej polovici 13. storočia kolonizoval oblasti vyľudnené tatárskymi nájazdmi práve ľuďmi z juhu Talianska, ktorí si so sebou okrem znalostí priviezli aj odrody viniča. Na Pantellérii je však pre rozvoj plesne priveľmi sucho a horúco, takže zo slamového vína sa pravdepodobne stal tokajský výber iba vplyvom odlišných prírodných podmienok na tvorbu hrozienok, v ich nárečí cibéb.  V ich domovine poznali technológiu výroby slamových vín dokázateľne už pred 2.000 rokmi.
Slovenská legislatíva rozlišuje medzi hrozienkom a cibébou. Hrozienko je zosušené bobuľa hrozna, nech už zoschla vplyvom čohokoľvek. Cibéba je zosušená bobuľa hrozna, ktorá zoschla vplyvom pôsobenia plesne Botrytis cinerea. Pleseň rozruší šupku hrozna, vďaka čomu dochádza k zvýšenému odparovaniu vody. Botrytída však zmení aj aromatický profil hrozna. Navyše rastlina sa napadnutiu bráni aj zvyšovaním obsahu cukru v napadnutej bobuli, čo rastlinu chráni pred ďalšou infekciou.
V extrémnych prípadoch môže dosahovať obsah cukru až cez 700 gramov na liter. Obsah cukru od cca 450 do 650 gramov však nie je nijak výnimočný. Našťastie pri zoschnutí bobule hrozna nedochádza len ku koncentrácii cukru, ale aj kyselín a vlastne všetkého.  Preto sú botrytické vína veľmi harmonické výrazné komplexné a vzácne.