Najlepšie hrozno je z Mojmíroviec
Túto vetu som počul už pred rokmi z úst Juraja Majšíka, v tom čase technológa vinárstva Víno Nitra, ktoré nakupovalo hrozno z okolia Nitry. Nakoniec aj to bol jeden z dôvodov prečo v roku 2008 prijal ponuku z Mojmíroviec. Jurajovo konštatovanie stále platí aj po rokoch, aj keď jeho platnosť by som rozšíril aj na víno.
V tomto ročníku postúpili do Národného salónu vín 3 vína s etiketou Víno PD Mojmírovce. Ak by som tu teraz tvrdil, že Národný salón vín predstavuje absolútny kvalitatívny vrchol, asi by to nebola celkom pravda, ale faktom je, že prebojovať sa do Národného salónu vín nie je vôbec jednoduché a víno musí dosahovať vysokú kvalitatívnu úroveň
.
Do Národného salónu vín postúpili z PD Mojmírovce tri vína. Chardonnay, Rulandské šedé a Cabernet Sauvignon rosé.
Chardonnay 2015, neskorý zber, suché,
Chardonnay je jedna z odrôd, ktorá ako keby bola vyšľachtená pre mojmírovskú oblasť. Každoročne dosahuje vyrovnanú kvalitu a to aj čo sa týka množstva úrody, jej cukornatosti tak aj zdravotného stavu. Juraj Majšík vraví že pre neho ako pre enológa je to ľahká práca, pretože hrozno je harmonické s vyváženým obsahom cukru a kyselín, dobre vyzreté a tak nemusí robiť žiadne zásahy. Chardonnay môžete v Mojmírovciach nájsť v troch rôznych generáciách. Všetky sú na hone Dolná hora, ale v rôznych polohách a s rôznym vekom výsadby. Najmladšia má 12 rokov, potom je tam 25 ročná výsadba a ešte 45 ročná. Každoročne veľmi vyvážené. Hrozno bolo oberané 03. októbra 2015 a dosiahlo cukornatosť 22,6 °NM
Senzorická charakteristika:
Príťažlivá zelená farba
Vôňa je veľmi intenzívna plná podmanivej ovocnosti v podobe žltého ovocia, predovšetkým žltý melón, ale v náznaku aj mango banán, či šťavnatá žltá broskyňa s prechodom do limetkovo citrusových tónov.
V chuti opäť melón kôra limetky, výrazná pevná vápenatá mineralita, možno zelený banán, veľmi harmonická chuť, príjemná kyselinka, v dochuti pomaly odoznieva grep.
Víno má peknú štruktúru plné telo a mám pocit ako by som chcel doň zahryznúť. V závere jemne horkastý prejav grepovej kôry.
Body 90
Hon | Dolná hora | |
Šarža | L-09 | |
Zvyškový cukor | 3,30 g/l | |
Obsah kyselín | 6,70 g/l | |
Alkohol | 13% |
Rulandské šedé 2015, výber z hrozna
V tomto roku nás hrozno trochu prekvapilo vyššou cukornatosťou ako sme očakávali. Hrozno bolo veľmi pekne vyfarbené do intenzívne červenej farby a mušt sa krásne samovoľne odkaloval. Mušt kvasil veľmi pozvoľne, fermentácia sa natiahla až do polovice novembra, takže celkovo víno kvasilo asi mesiac. Dolná hora, vinica má asi 16-17 rokov. V minulom roku nás Rulandské šedé vytrápilo, museli sme preberať hrozno a celková úroda bola dosť nízka. V tomto roku nám to vinica vynahradila. Hrozno bolo oberané 14. októbra 2015 a dosiahlo cukornatosť 24,3 °NM
Senzorická charakteristika:
Stredne intenzívna farba so zeleno žltým odtieňom. Víno so zvyškovým CO2
Vôňa je značne intenzívna. Pôsobí komplexne a korpulentne. Je svieža a ovocná aj keď ovocnosť sa trošku utápa v opulentnom, mäkkom tóne z ktorého sa neskôr vyvinie krémovosť prípadne biskvit. Dokonca chvíľami akoby vystupoval z ovocnosti jemnučký čerstvý maslový croissant. Ovocnosť je tvorená závanom kvitnúceho pomarančovníka prechádzajúceho do šťavnatých citrusových aróm.
Chuť je svieža plná s peknou minerálnou textúrou, sviežou kvetinkovo ovocnou arómou. Ako sa však víno postupne predýchava, stála viac sa prejavuje krásny maslový biskvit a opulencia vína. V súznení s pikantnou kyselinkou to vytvára veľmi príjemný vnem ktorý vás donúti naliať si ďalší kalich.
Víno je svieže ovocné a áno stále mladé s potenciálom rozvoja avšak je to presne ten štýl vína, ktorým sa môžete potešiť aj ako s mladým.
Body: 91
Hon | Dolná hora | |
Šarža | L-14 | |
Zvyškový cukor | 6,20 g/l | |
Obsah kyselín | 5,50 g/l | |
Alkohol | 14,4% |
Cabernet Sauvignon rosé 2015
Víno už tradične robíme s využitím princípov kryofermentácie, pri nízkych teplotách. Bohužiaľ technologicky nie sme vybavení na chladenie rmutu, preto pri zbere hrozna využívame nižšie teploty skoro ráno. Hrozno sme oberali niekedy v druhej polovici októbra keď sa ranné teploty pohybovali okolo 8 °C. Pre ružové víno máme zaužívaný postup. Po krátkej macerácii hrozno lisujeme a oddeľujeme jednotlivé frakcie, ktoré samostatne spracovávame a až následne vytvárame výsledné víno ktoré je zložené z jednotlivých frakcií v optimálnom pomere.
Senzorická charakteristika:
Farba vína je svetlo ružovočervená s nádychom lososovo ružovej. Vo víne sú mikrobublinky CO2
Vôňa je výrazná pôsobí veľmi sviežo až kyselkavo s prejavom ovocnosti plodov čiernej a červenej ríbezle s podmanivo sviežim zeleným tónom listov čiernej ríbezle a taktiež s náznakom minerálnej textúry.
Chuť vína je svieža, šťavnatá, plná červených ríbezlí. Na víne oceňujem pevný minerálny skelet ktorý sľubovala vôňa. Ríbezľové listy chvíľami evokujú až sauvignonové arómy vrátane egrešov možno kiwi a mám pocit že aj mätového lístka. Dochuť je dlhá šťavnatá s príjemným záverom.
V dochuti a vo výdychu sa znovu vracia podmanivá pôvodná rizlingová aróma, zložená z náznaku sladkého drievka, ligurčeka a citrusov. To vás doslova prinúti naliať si ďalší kalich.
Body 87
Hon | Dolná hora | |
Šarža | L- 13 | |
Zvyškový cukor | 6,80 g/l | |
Obsah kyselín | 7,10 g/l | |
Alkohol | 12,10 % |
Spoločným znakom vín z PD Mojmírovce a nemyslím teraz iba uvedené vína, ale takmer všetky vína ročníka 2015, ktoré prichádzajú na trh, sú mikrobublinky oxidu uhličitého, ktorý je rozpustený vo víne. Dodáva mu sviežosť a iskrivosť. Juraj Majšík to považuje za pozitívum: " Rozpustený zvyškový oxid uhličitý je poznávacím znamením našich vín. S vínom pracujeme tak šetrne, že odtiaľ zvyškový CO2 nevypudíme. Udržať ho vo víne považujeme za kumšt .