MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 26.04.2025
30
apríl
2025

VÍNO SPU 2025

Vážení priatelia a milovníci vína,
dňa 30.4.2025 sa uskutoční odborná degustácia a dňa 15.05.2025 verejná prehliadka 16. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2025“. Srdečne vás pozývame na účasť v súťaži, ako aj na verejnej ochutnávke súťažných vín.
Naše motto: „Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto jediná sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde“.
Doc. Ing. Klaudia Halászová, PhD., rektorka SPU v Nitre a prof. Ing. Dušan Igaz, PhD., dekan FZKI SPU v Nitre.
03
máj
2025

14. požitavská výstava vín Víno Šurany 2025

3.5.2025 o 17:30h Spoločenská hala Šurany
Slávnostné otvorenie a vyhlásenie výsledkov o 18:00h
04
máj
2025

Dni vína 2025 Nemčiňany

43. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou 1981-2025.
15
máj
2025

Víno Terra Wag 2025

Víno Terra Wag – Šaľa 2025
10. ročník súťažnej prezentácie a výstavy vín
Nominačná súťaž pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025
Domov > Články > Súťaže > 

Concours mondial du Sauvignon

Concours mondial du Sauvignon

Reportáž so súťaže Concours mondial du Sauvignon, ktorá sa konala v blízkosti severotalianskeho Udine. Hodnotenie, priebeh súťaže, sprievodné podujatia, atmosféra a bohatá fotogaléria...

cmsauvignon02Concours mondial de Bruxelles rozhodne patrí k najvýznamnejším súťažiam vína na svete. O jeho mladšom a podstatne menšom bračekovi sa to zatiaľ nedá povedať a myslím, že to ani nie je ambíciou organizátora. Za oboma súťažami stojí rovnaký tím ľudí združených pod hlavičkou belgického vydavateľstva Vinopres. Tento rok som patril medzi šťastlivcov, ktorý dostali pozvanie do komisie súťaže. Rovnako ako pre Concours mondial de Bruxelles aj pre Concours mondial du Sauvignon sa hostiteľskou krajinou stalo Taliansko. Kulisami hodnotenia neboli venetské pláže Jesola, ale alpské štíty Friuli. Oficiálne sa súťaž konala v mestečkách Butrio a Corno di Rosazzo, ubytovaní sme však boli v Udine.

 
Najviac ma mrzí, že som nestihol prednášku na tému Sauvignon, ktorá sa konala popoludní, deň pred hodnotením a moje lietadlo priletelo až večer.


cmsauvignon22Podľa tých čo ju absolvovali, bola vynikajúca a prednášajúci akoby sa predháňali kto bude lepší. Prednášajúcimi boli kapacity ako Roberto Zironi, Sasa Spiranec, Eugenio Sartori, či Giovanni Bigot.
Oproti súťaži Concours mondial de Bruxelles, som si hneď po príchode všimol jeden podstatný rozdiel. Všetko je tu akési iné, uvoľnené, priateľské ba až priam rodinné. Na Concours mondial de Bruxelles je všetko oficiálne, predpisové, naškrobené. Na druhej strane pri snahe zvládnuť hodnotenie viac ako 8.000 vín a ukočírovať 300 degustátorov to inak asi ani nejde.


cmsauvignon59Concours mondial du Sauvignon je podstatne menšia súťaž. Čakajú nás dva dni hodnotenia. V jednej z klasických talianskych víl, Villa Toppo Florio v mestečku Buttrio, kde budeme  po oba dni hodnotiť, prednesie svoj otvárací príhovor Thomas Costenoble. Thomas je podstatne uvoľnenejší ako býva zvykom a aj jeho príhovor je podstatne kratší ako na Concours mondial du Bruxelles a my začíname hodnotiť. Moja menovka leží na predsedníckom stole, čo je iste česť, ale v prípade bruselskej súťaže to prináša aj veľa práce. Na CM Sauvignon, je však všetko príjemnejšie a funkcia predsedu komisie nie je výnimkou. Prichádza nultá vzorka. Mne osobne sa víno celkom páči, no oficiálne dostáva veľmi málo bodov. Takéto nastavenie sa mi vidí veľmi prísne. Neskôr sme to preberali v kuloároch a zdá sa, že niektoré z fliaš boli naoxidované a iné nie. Pravdepodobne fľaša podľa ktorej sa robilo nastavenie nebola v poriadku a tak sa stalo, že sme všetky vína posudzovali naozaj prísne.


cmsauvignon20Tradične silné zastúpenie majú francúzske vína, zahambiť sa nenechali ani "domáci" Taliani, klasikou sú vína z Nového Zélandu, Španielska, výborné štajerské Sauvignony a vlastne vína z celej Európy.
Vzhľadom na rôznorodosť štýlov a oblastí sa nedá jednoznačne povedať, ktoré víno je odkiaľ. Sancere je Sancere, ale víno zo Štajerska si kľudne môžete zmýliť s Marlborough, sú tu moravské, rumunské vína, Južná Afrika. Víno sme sa snažili posudzovať ako víno a hľadať na ňom to pekné.  V komisii som mal jedného Američana, Toma Hylanda ktorý žije niekde vo Friuli, temperamentnú taliansku novinárku Michaelu Pierallini, ktorá hodnotila po prvýkrát, išlo jej to však veľmi dobre. Členom komisie bol aj  Master Sommelier Angelo Concas, s ktorým sa poznáme ešte z konkurzu v Bratislave a Francúz Bertrand Daulny.


Sprievodný program konkurzu nebol zameraný iba na víno, ale bol obohacujúci aj po iných stránkach. Návšteva vinárstva Vignetti Pittaro, ktoré vyrába znamenité sekty, so sebou priniesla aj prehliadku vinárskeho sklárskeho a ešte neviem akého múzea, ktoré je v priestoroch vinárstva. Staré vína, staré etikety, fľaše, sklo,  dobová tlač, váhy na váženie sudov s vínom, povozy so sudmi, dokonca gondola. Nasledoval presun do jedného z najdôležitejších prístavov na Jadrane, do Terstu. Vďaka námornému spojeniu tu má sídlo aj pražiareň kávy Illy. S jej majiteľom Ricardom Illy sme sa zoznámili pred pár rokmi v Montalcine. Ricardo je totiž veľký fanúšik vína a vlastní aj vinárstvo produkujúce Brunello di Montalcino pod značkou Mastrojani. V jeho fabrike na kávu zriadil aj akadémiu kávy, kde sa môžete toho naučiť naozaj veľa, ale vládne tam dokonalá organizácia a veľmi prísne pravidlá(napr. pokrievku hlavy vyžadovali aj odo mňa). Nasledovala návšteva historického centra, ktoré má svojou architektúrou rozhodne bližšie k Viedni ako k Rímu, aperitív s primátorom a večera.


cmsauvignon06cmsauvignon19cmsauvignon67


Ďalší deň hodnotenia prebiehal štandardne, nejaké fotenie a opäť program.


Vo Friuli robia výbornú Grappu a my sme navštívili jednu z páleníc. Nonino distilery. Po príchode sme mali pocit, že skupinka, ktorá prišla pred nami ochutnávala veľmi dlho a hlavne veľa. To však iba jedna zo sestier, ktoré podnik vedú prejavovala svoj úžasný temperament dosť nahlas a vždy so sebou strhla aj svoje sestry. V Nonino destilery sme absolvolali obed, ktorý patrí do série nezabudnuteľných a nie len preto, že som sedel pri stole s najtemperamentnejšou ženou v celom severnom Taliansku. Snúbenie jedla a vína si asi viete predstaviť, my sme však absolvovali snúbenie jedla a Grappy, za ktoré zožal kuchár a aj naše hostiteľky zaslúžený aplauz.


Slávnostná večera spojená s vyhlásením výsledkov sa konala vo Ville Nachini Cabassi v mestečku Corno di Rosazzo.  O večeri samotnej ani o tanečnom vystúpení, aj keď by si to možno obe zaslúžili sa rozpisovať nebudem.


Kuchár by však mal doscmsauvignon73tať Rád zlatej varečky sa sauvignonovú variáciu, ktorú pripravil ako aperitív. Na bridlicovom kameni boli kúsky jedla ktoré majú akýsi súvis so Sauvignonom.  V jednom pohári boli perličky pripravené z vína odrody Sauvignon blanc, v tom kúsok hrušky a uhorky, vedľa zase grep a lupienky kokosu, okrem toho najrôznejšie zelené rastlinky a výhonky a kvety evokujúce zelené odtiene Sauvignonu. V druhom pohári bol likér pripravený z vína, ako inak Sauvignon, niečoho tvrdšieho a na dne bola broskyňa. Chutilo to fantasticky a bol to hlavne skvelý nápad.




Okrem tradičných cien, ako je najlepšia kupáž, najlepší Sauvignon a to verzii barik-nebarik, najlepší sladký Sauvignon, pribudla aj cena najlepší taliansky Sauvignon.


Best blend oaked
Chateau Mont-Pérat 2013


Best blend unoaked
Pascal Bellier sélection 2014(Francúzsko)


Best Sauvignon oaked

Miguel torres fransola 2014(Španielsko)


Best Sauvignon unoaked

Sébastien Treuillet 2014(Francúzsko)


Best Italian Sauvignon

Specogna Leonardo 2014(Taliansko)


Best sweet Sauvignon

Giesen The Brothers Late Harvest Sauvignon blanc 2013 (Nový Zéland)


Slovenské  vína na súťaži zastúpené neboli, ale o rok sa to pokúsim napraviť.