MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 28.6.2024
Domov > Články > Z domova > 

Najlepšie zo Slovenska....

Najlepšie zo Slovenska....

Hotel Kempinski River Park sa stal dejiskom zápolenia výberu slovenských vín s výberom vín z celého sveta.  Tak ako bolo zloženie vín medzinárodné, tak bola zložená aj hodnotiaca komisia.  Francúza, Nemca, Rakúšana a Čecha dopĺňali slovenskí someliéri. Pôvodne som malú túto iste zaujímavú partičku, doplniť aj ja, avšak  bohužiaľ antibiotiká a víno sa nekamarátia.

Vzhľadom na predchádzajúce dve kolá je medzi odbornou verejnosťou o toto podujatie veľký záujem. Aj preto bolo viacej vzoriek ako organizátori očakávali a samotná degustácia sa pretiahla až do 16. hodiny. Následne šéfkuchár hotela Kempinski k víťazným vínam pripravil slávnostné menu.  Keď si predstavím ako citlivo a geniálne dokáže Bjoern Juhnke spolu s Rasťom Šutákom prispôsobiť jedlo vínu, moja neúčasť ma mrzí o to viac.

Vína súťažili v šiestich kategóriách, pričom v každej z nich sa vyhlasovali prvé tri miesta a celkovým víťazom sa stalo najvyššie hodnotené víno. Tým sa s veľkým náskokom stalo Veltlínske zelené zo Žitavských viníc. Aspoň malým zadosťučinením bola pre mňa fľaša víťazného vína. Zo zákulisia som sa dozvedel, že až traja degustátori dali tomuto vínu 99 bodov a rakúsky novinár sa údajne vyjadril, že lepšie sladké víno ešte nepil.

 Ako sa takéto víno robí mi porozprával priamo Jozef Teplan: „Hrozno sme zberali pomerne neskoro a s vysokou cukornatosťou.  Už pri zbere hrozno dosiahlo cukornatosť zodpovedajúcu prívlastku bobuľový výber. Malo 27 °NM. Vzhľadom na polohu vinohradu však napriek vysokej cukornatosti ostali v hrozne krásne kyselinky. Presný dátum zberu si nepamätám, ale bolo to niekedy začiatkom novembra, proste bolo oberané medzi poslednými. Strapce hrozna sme vyvesili na povalu, kde sa sušili a sušili,....takmer päť mesiacov. Cukornatosť muštu po vylisovaní dosiahla hodnotu 46 °NM, pričom celkovo sme vyrobili asi 2.000 fliaš. Už keď sme hrozno sušili sme sa rozhodli hrozno spracovať pre nás novým zatiaľ nevyskúšaným spôsobom, ktorý však nechcem bližšie špecifikovať. Po dokvasení víno vyzrievalo v nových barikových sudoch. Bolo to prekrásne hrozno s vyššími kyselinami a mušt sme nechali zámerne prekvasiť na o niečo vyšší alkohol, aby sme podporili extrakciu aromatických látok z barikového suda.“

 

Veltlínske zelené 46, 2011, Žitavské vinice

zv-vz-46-11

Farba vína zodpovedá vysokej cukornatosti. Odtieň je možné charakterizovať ako svetlý jantár, či jantárový so zlatistým odleskom.
Riesling

Vôňa vína je síce výrazná, avšak pôsobí nevtieravo, ušľachtilo a elegantne. Na jednej strane je mäkká a hlboká s prejavom krémovo – medovo kvetinkových aróm, možno dotyk dreva, na druhej strane, po pokrúžení kalichom pôsobí sviežo, šťavnato na okamih až pikantne, s príjemným prejavom citrusových aróm.

Chuť je neuveriteľne mohutná sladká a hladká. V aromatike je to čistý chamaleón. V jednom okamihu je to čistý med, plný lúčnych kvetov, vzápätí sa prejaví krémovosť dubového dreva, samotné drevo sa premení na vzácne korenia, a potom doslova udrie ovocie vo forme žltých tropických plodov, ktoré rýchlo prejdú do šťavnatých citrusov a tie zase doznievajú v pikantnej kyselkavej dochuti. Víno je neobyčajne komplexné. Všetky tieto vrstvy sú vo víne prítomné súčasne, čo vytvára množstvo kombinácií ktoré sa v jednom momente prejavujú.

Mimoriadne mohutné, komplexné a zároveň elegantné víno, ktoré má pred sebou ešte veľmi dlhú cestu. Drevo je vo víne tak jemné, že ak o ňom neviete vôbec si ho nevšimnete.

Z môjho pohľadu je víno ešte mladé a a má pred sebou ešte dlhú, skutočne veľmi dlhú cestu.

Bodové hodnotenie na úrovni 96 bodov rozhodne nepovažujem za prehnané.

Hrozno pochádza z obce Černík, zvyškový cukor je 215 g cukru a necelých 10 gramov kyselín.  

Na záver si neodpustím jednu poznámku. Z degustácie odvysielala reportáž aj jedna z komerčných televízií. Ťažko povedať či išlo iba o neprofesionalitu, alebo o zámer, ale o víne, ktoré sa stalo absolútnym víťazom sa nezmienili, nezabudli však spomenúť úspech Pálavy z Malokarpatskej oblasti. Skúste hádať ktorého výrobcu mali na mysli....

 

 

Celkové výsledky súťaže:


1.Spring Creek Estate, Riesling, New Zealand – Malborough, 2007 – 88,14

2.Robert Weil, Riesling kabinett, Germany – Rheingau, 2010 – 87,57

3.Pichler-Krutzler, Riesling In der Wand, Austria – Wachau, 2011 – 85,7

 

White Cuvée

1.Gesellmann, Hochberc Weiss, Austia – Mittelburgenland, 2011 – 85,57

2.Karpatská Perla – 4Živly biele, Slovakia – Malokarpatská oblasť, 2009 – 85,43

3.Elesko – Kempinski white, Slovakia – Malokarpatská oblasť, 2011 – 83,86

 

Aromatic Varieties

1.Weingut Knoll, Loibnar Gelber Traminer Smaragd, Austria – Wachau, 2007 – 89,00

2.Vinidi, Tramín červený, Slovakia - Nitrianska oblasť, 2011 – 86,00

3.Mrva & Stanko, Tramín červený, Slovakia – Malokarpatská oblasť, 2011 – 85,29

 

Pinot Noir

1.Coppola, Pinot Noir Director´s, California – Sonoma Coast, 2009 – 86,67

2.Clos Henri, Pinot Noir, New Zealand, 2010 – 85,17

3.Janoušek, Pinot Noir, Slovakia – Južnoslovenská oblasť, 2007 – 85,00

 

Traditional Red Weins

1.Feudi di San Marzano, Negroamaro F, Italy – Puglia, 2009 – 88,83

2.Fundus Regius, Frankovka modrá, Slovakia – Východoslovenská oblasť, 2006 – 88,00

3.Quinta Vale de Raposa, Touriga National, Portugal – Duoro, 2008 – 86,17

  

Sweet Wines

1.Žitavské vinice, Veltlínske zelené 46, slamové, Slovakia – Nitrianska oblasť, 2011 – 93,50

2.Elesko, Pálava, slamové, Slovakia – Malokarpatská oblasť, 2011 – 90,67

3.Velich, Seewinkel, Beerenauslese, Austria – Neusiedlersee, 2008 – 90,17