MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

06
marec
2025

Vitis Aurea Modra 2025

Organizačný výbor súťaže Vitis Aurea Modra si Vás dovoľuje pozvať na XXIV. ročník medzinárodnej výstavy vín
VITIS AUREA Modra 2025
.
25
marec
2025

Gustus Juvenilis 2025

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
05
apríl
2025

Vyhlásenie výsledkov GUSTUS JUVENILIS 2025 s možnosťou degustácie súťažných vín

Vyhlásenie výsledkov Gustus Juvenilis 2025 sa uskutoční 5.5.2025, v Nitrianskej synagóge o 17:00h


Udalosť trvá od 17:00 do 22:00

Vstupné 10 eur / osoba - degustačný pohár a katalóg v cene
09
apríl
2025

Vínne trhy Pezinok 2025

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 28. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2025.
Domov > Články > Súťaže > 

awc-vienna 2011,základné kolo hodnotenia

awc-vienna 2011,základné kolo hodnotenia

V roku 2010 sa awc-vienna stala počtom vzoriek najväčšou európskou výstavou. Hodnotením prešlo 11.000 vzoriek. V tomto roku počet vzoriek mierne poklesol ale aj tak je rádovo 10.000 vzoriek obrovské číslo. Na posúdenie takéhoto množstva vzoriek vín každý deň zasadlo 10 až 12 komisií po dobu dvoch týždňov, čo čisto teoreticky predstavuje asi 450 hodnotiteľov.

Tento rok sme sa vybrali do Klosterneuburgu v zostave Edita Durčová, Ingrid Vajcziková, Juraj Klimo a moja maličkosť. Nešiel som tam však ako hodnotiteľ, ale ako sprievodca. Po oficiálnom zahájení degustátori zasadli do svojich komisií a ja som mohol pozorovať zákulisie mašinérie awc-vienna. Podstatnou drobnosťou je, že na awc-vienna opakovane stretávam tie isté tváre. Nemyslím teraz organizátorov, alebo degustátorov, ale mám na mysli personál. Ľudí ktorí otvárajú fľaše, rozlievajú vzorky, vyhodnocujú výsledky. Nebudem sa rozpisovať o tom čo kto presne robí, ale majú to naozaj zvládnuté a šlapú ako hodinky. Mojim malým privilégiom bola možnosť prechutnať si ktorúkoľvek vzorku, čomu som sa pochopiteľne nebránil. Hneď v prvom kole sa na scéne objavila odroda Sauvignon blanc. Neuveriteľných 450 vzoriek Sauvignonu z celého sveta. Iba od spoločnosti Saint Clair som si prechutnal asi 4 vzorky. Nechcem prezradiť priveľa, ale až tri z nich sa prebojovali do záverečného  mastertastingu. Okrem toho som objavil Sauvignon z pre mňa exotického Turecka, ale našiel som tam aj viacero vín z Čiech a Slovenska. Všimol som si, že Michael Edlmoser si niektoré fľaše berie na svoj stôl. Zhodou okolností tam mal fľaše od Ericha 

awc36 awc26 awc23
Edita Ďurčová Ingrid Vajcziková Juraj Klimko

Scheibelhoffera, ktorí bol na awc-vienna viackrát vyhlásený za najlepšieho vinára. Tieto fľaše tam však nemal na ochutnávanie. Michael námatkovo vyberal rôzne vína, plus od vinárov ktorí sa pravidelne umiestňujú na popredných miestach a vína dáva na testovanie do labáku. Pokiaľ by sa pri jednej vzorke zistili signifikantné rozdiely medzi deklarovaným množstvom cukru, alkoholu či kyselín a analyticky stanoveným, víno je automaticky eliminované a prekontrolované sú všetky vína výrobcu. Spýtal som sa či sa niečo podobné už stalo a práve v tom momente labák našiel 45 gramov cukru vo víne v ktorom bolo deklarovaných 4,5 gramu. Pravdepodobne išlo iba o neúmyselnú chybu v desatinnej čiarke. Avšak nie len vína podliehajú kontrole. Michael zaradil do hodnotenia aj krabicové víno ktoré kúpil v supermarkete a ktorého kvalita korešpondovala s jeho veľmi nízkou cenou. Prakticky všetci degustátori víno bez váhania eliminovali. Víno som ochutnal aj ja a rýchlo som to musel zapiť rizlingom, ktoré sa práve v tom čase ochutnávali. Môj pohyb „za scénou“ bol pre mňa mimoriadne inšpirujúci a možnosť voľne prechutnávať vína bola veľmi príjemná. Každá minca má však dve strany. Krabicové víno som opatrne ochutnal s očakávaním, že to nebude nič moc. Avšak ako náhle niektoré víno z Čiech alebo Slovenska vykazovalo nejakú vadu, v tom momente mi ho Michael nalieval. Hrozienkový Hibernal z Moravy mal asi 200 mg voľného oxidu siričitého(už 70 mg je veľmi veľa), niečo bolo naoxidované a veľa vín refermentovalo. Videl som kvasiace vína z Nemecka, z Rakúska, ale ako Michael tvrdil, neobvykle vysoké percento kvasiacich vín bolo zo Slovenska a z Čiech. Zjavne nezvládnutá filtrácia, alebo mikrobiológia. V opačnom prípade prišiel za mnou Michael len raz. Priniesol mi ukázať prázdnu fľašu od jedného slovenského Tramínu s tým, že víno dostalo vysoké bodové hodnotenie a že je to naozaj excelentné víno. Okrem Michaela, ďalší dvaja ľudia z jeho štábu súhlasne prikyvovali, ale mne sa už neušla ani kvapka. Ako sa neskôr na mastertastingu ukázalo, bolo to jediné slovenské víno, ktoré sa prepracovalo tak vysoko. Bohužiaľ identita vína a výrobcu zatiaľ patrí medzi dôverné informácie.  

awc20 awc21 awc22
Michael Edlmoser pri otvorení
degustačné kóje pracovisko hodnotiteľa

Hodnotenie v Klosterneuburgu sa predsa len odlišuje od hodnotenia u nás. Víno je z fľaše naliate do džbánu z ktorého sa nalieva hodnotiteľom. Pri nalievaní sa víno prevzdušní a na naliatie do pohára čaká niekoľko minút. To vínu umožní otvoriť sa. Samotné hodnotenie je veľmi rýchle. Víno buď zaujme, alebo nie. Napriek tomu sa všetci naši degustátori zhodli na tom, že tento systém je síce náročný, ale objektívny.


awc34









awc27 awc30 awc24
Michael Bauer
Andreas Peschta
awc team
awc25 awc28 awc29
práca v kóji zoradené vína
zo zákulisia