Sto legendárnych vín.
Spoločnosť Belimex a Slovenská pošta si u mňa šplhli. Jeden deň poobede som diktoval poštovú adresu a druhý deň ráno som poštárke podpisoval prevzatie balíčka. Petrus 1989(áno ten Petrus z Pomerolu), Chateau d´Yquem 1966, Cuvée Dom Pérignon rosé 1988 a Romanée Conti 1995. No povedzte, kto z Vás by podobný dar odmietol.
Bohužiaľ nešlo o skutočné fľaše, ale iba o ich vyobrazenie na obale najnovšej knihy vydavateľstva Belimex, 100 legendárnych vín, s podnadpisom Výber najlepších vín sveta. Na knihách býva zaujímavý, alebo by mal byť, najmä obsah. 100 legendárnych vín zaujme aj obalom. Šubér (obal z tvrdého kartónu do ktorého sa kniha zasúva) aj titulná strana knihy majú rovnaký obrázok. Už spomenuté fľaše vín. Viazanie knihy samotnej imituje jemnú kožu. Kniha pôsobí veľmi serióznym dojmom, ale to najdôležitejšie nájdeme dnu.
Putovanie začína v
Champagni. Dozviete sa prečo je Krug považovaný za jedinečný, ako sa ruský cár
pričinil o vznik vychýreného Cristalu či ako to bolo so vznikom značky Dom
Pérignon. Biele vína začnete spoznávať v Alsasku. Virtuálne ochutnáte najlepší
Gewurztraminer, preslávený Trimbachov Riesling, či Hugelov (Tokay)Pinot Gris.
Chýbať nemôže ani Montrachet, Chablis, Chateau Chalon a slamové Chateau d´Arlay.
Ale nie len francúzskymi vínami je človek živý. Postupne navštívite
najlepšie oblasti a ich špičkové vína v Španielsku, Austrálii, Nemecku,
Spojených štátoch. Za svetový unikát je považované aj tokajské. To pravé
Tokajské. Bohužiaľ iba maďarské.
Preneste sa radšej do Talianska a zistite
komu vďačí dnes už legendárne Brunello di Montalcino za svoj vznik a slávu.
Možno ste ani netušili, že austrálsky Penfolds až do polovice minulého
storočia vyrábal iba „veľké množstvá červeného vína priemernej kvality“. Keď
ožíva mágia... to je podnadpis state o ďalšom velikánovi, Chateau Margaux.
Niekoľko strán je venovaných aj
zaujímavostiam z Údolia Napa. Ktorý kalifornský Cabernet Sauvignon voní po
eukalyptoch a prečo, čo mali bielogvardejci spoločné s režisérom Francisom
Fordom Coppolom a čo má Coppola spoločné Rubiconom. S Napa je navždy spätý aj
Robert Mondavi. A Mondavi plus Rotschild rovná sa Opus One.
Spoznáte
históriu a súčasnosť najvýznamnejších chateau, ako Chateau Latour, Chateau
Lafite–Rotschild, Chateau Mouton-Rotschild, Chateau Haut-Brion, Chateau Petrus,
Chateau Le Pin, alebo Chateau Ausone.
V najlepšej spoločnosti nájdete aj
mýtický nápoj z ústia rieky Douro, Portské. Proti prúdu rieky zase natrafíte na
oblasť Ribera del Duero, kde má sídlo jedno z najlepších španielkych vín(možno
najlepšie) Vega Sicilia, Único.
Costiera Toscana, alebo toskánske
pobrežie, ešte presnejšie Bolgheri a slávna Sassicaia. Antinoriho kupáž Cabernet
Sauvignon, Cabernet Franc a Sangiovese, to je Solaia. Ďalší z toskánskych
pojmov.
Záver patrí exotickému Libanonu, Údolie Bekáa, Chateau Musar,
čilsky Don Melchor (Concha y Toro) a u nás stále vinársky neznámym Benátkam.
Kniha sa v žiadnom prípade netvári ako odborná publikácia. Dôraz je
kladený na pútavú grafiku, a možno až luxusné prevedenie. Napriek tomu je kniha
bohatým zdrojom informácií aj pre vzdelaného milovníka vín. Viete ktoré víno
sa nazýva Petrusom juhozápadu(ja som to ani len netušil). Kniha vyšla v
obmedzenom náklade 1000 kusov a ak chcete niekoho obdarovať v súčasnosti na
pultoch kníhkupectiev nenájdete nič vhodnejšie.
tv