Alibernet, Golguz.
V predstavovaní vín Národného salónu, pokračujeme druhou z dvoch vzoriek spoločnosti Food Farm z Hlohovca. Obe vína sú z prémiového radu Golguz, čo je historický názov mesta Hlohovec. Víno je označené ako akostné víno, napriek cukornatosti hrozna 22 °NM. Na nominačných súťažiach získalo víno strieborné medaile(Vínne trhy Pezinok, Vitis Aurea Modra, Agrovíno Nitra). Na súťaži Vino Tirnavia Alibernet získal zlato.
Alibernet, 2006 akostné víno
Farba vína je fialovo červená, intenzívna. Paradoxne Dornfelder sa mi zdal vo farbe sýtejší.
Prvý dojem z vône je: divočák. Úplne prvý nos (podchladené víno)je iba koža. Ak potočíte pohárom objaví sa pekná zmes animality, spotené sedlo a koža, s ovocnosťou – ríbezle červené a aj čierne. Po oteplení vína nechýba ani vôňa čiernej čokolády.
V chuti ako prvé vnímam odrodové arómy Alibernetu, ríbezle, ovocie, listy ríbezlí, ale bez žihľavinky. Pomerne rýchlo nastupujú animálne tóny, najmä to spotené sedlo. Po ohriati a predýchaní vína intenzita animálnych aróm poklesne, stále sú však výrazné.
Po zostarnutí vína v Ováriu sa víno zmenilo dosť výrazne. Animálne tóny síce úplne nezmizli, ale boli potlačené. Naopak zvýraznila sa odrodová aromatika vrátane ovocných a florálnych aróm.
Víno je určite zaujímavé, aj keď nie každému animalita vyhovuje. Sú však aj ľudia, ktorí animalitu milujú. V tejto súvislosti nemôžem nespomenúť Zdenku Šuranskú, vydavateľku odborného časopisu Vinič a víno, ktorá túto vôňu označuje ako spoteného španielskeho milenca.
Dnes môžeme iba uvažovať nad tým, čo by urobil s vínom barikový sud. Ale viem si tento Alibernet predstaviť ako barikový.
Bodové hodnotenie: 87 bodov
tv