MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 23.5.2024
29
máj
2024

GROW du Monde 2024

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Po vydarenom vlaňajšom ročníku, ktorý sa konal v Chorvátsku, tohtoročné GROW sa bude konať v maďarskom Balatonfürede.
13
jún
2024

Zlatý pohár Česko Slovenska 2024

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní posoutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
23
jún
2024

Zlatý pohár Česko Slovenska Brno 2024 - vyhlášení výsledků a galadegustace

V rámci vstupenky získáte neomezenou konzumaci během celého večera. Těšte se na stovky vín, památeční skleničku, hudbu a další doprovodný program. Chybět nebude samozřejmě ani možnost zakousnout k vínu něco k snědku.

V průběhu večera proběhne také slavnostní vyhlášení a předávání cen pro nejlepší vína a vinaře ročníku 2024.
27
jún
2024

Víno SAV 2024

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
Domov > Články > Z domova > 

Hubert l´Original s francúzskym šarmom.

Ak si mám dať sekt, vždy si vyberiem brut. So stúpajúcim cukrom, klesá moja ochota dať si sekt naliať do pohára. Cukor mi zvykne vadiť. Zakrýva veľmi jemné nuansy vône, ale najmä chute. Keď som mal doma otvoriť fľašu sektu, len tak na bežné vypitie, z možností Johann E. Hubert, Taittinger Brut, Pinot noir od Hacaja, či ročníkového šampaňského Dom Perignon, som vybral piatu možnosť, Hubert L´Original, Demi sec. Viem, že rada L´Original patrí k vysoko serióznym sektom, ale označenie Demi sec(polosuché), konkrétnu fľašu v mojich očiach zaradilo na spodok pomyselného rebríčka. Ale len do chvíle kým som si symbolicky jeden pohár nenalial aj ja. Už prvý závan vône naznačil, že ide o viac ako len bežný sekt.

Hubert l´Original demi sec

Víno svetlo zelenkavej farby s nastupujúcim zlatistým odleskom a veľmi jemným a nečakane dlhým perlením.

Jemná vôňa, v ktorej je identifikovateľná chlebovinka pochádzajúca z Rulandského bieleho, s jemným mandľovým podtónom z Veltlínskeho zeleného. Po miernom ohriati vína sa charakter vône mení smerom od chlebovinky k biskvitovým tónom. Dá sa povedať že je to vôňa vyzretého vína. Chuť je nasladlá, dá sa charakterizovať aj ako ovocná no výraznejšie už pôsobia biskvitové a dokonca až pražené tóny, ktoré sú veľmi žiadané pri sektoch vyzrievajúcich na kvasniciach. Môžeme hovoriť o francúzskom type sektu.

V dochuti sa najviac prejavuje biskvit s jemnými praženými tónmi. Závan vône praženej kávy či praženej viky.
Cukor, ktorý mi tak zvykne vadiť, zrazu vôbec nevnímam. Prejaví sa iba na začiatku a viac o ňom už nepočuť. Nehlási sa o slovo ani v chuti ani v dochuti. Naopak v tomto prípade cukor podporil celkový dojem z vína, stal sa akýmsi inkubátorom v ktorom sa môžu terciálne arómy nerušene vyvíjať. Kyselinka je príjemná, vyzretá a svieža.
Tak ako pri niekoľkonásobne drahších sektoch, tak sa dá maznať s vínom a znovu a znovu a objavovať jednotlivé odtiene vône, chute a dochute.

Hubert L´Original je kupážou odrôd Rulandské biele, Veltlínske zelené a Rizling vlašský. Presné zloženie nepoznám, ale podľa chuti usudzujem, že najviac je zastúpené Rulandské biele, po ňom nasleduje Veltlínske zelené a najmenej je Rizlingu vlašského. Je to však iba môj dojem.

Vzhľadom na chlebovinku, ktorá je identifikovateľná v studenom víne a patrí k primárnym hroznovým arómam, víno možno označiť za ešte stále mladé a predpovedať mu budúcnosť. Ak si zopár fliaš odložíte do archívu, môžete svojich hostí ohurovať typickým francúzskym „šampusom“ vyrobeným na Slovensku a to ešte za zlomok ceny šampaňského.

tv

p.s. v najbližšej dobe sa ešte bližšie pozriem na jeho súrodencov Hubert L´Original Brut, rosé a rouge.